Szarvasház logó

2015. április 9.

 

TÁTIKA-REZI GEOTÚRA 

 

 

Idei első keszthelyi-hegységi geotúránkkal Tátika és Rezi várához indulunk, és egyben ismétlünk, mivel tavaly decemberben a rossz idő csak kevesen vállalkoztak erre a túrára. Bár a két vár története hasonló, viszont a két várhegyet, és így a falakat felépítő kőzetek mégis gyökeresen eltérőek. És természetesen az alapkőzeten létrejött két vegetáció típus is teljesen más, melyet ilyenkor, a tavaszi ébredés pillanatában érdemes igazán közelebbről szemügyre venni. Míg a tátikai bazalton háborítatlan ősbükkösben vezet utunk galambvirággal, kapotnyakkal és tüdőfűvel, addig Rezi várának dolomit platóit melegkedvelő tölgyesek és sziklagyepek uralják szúrós csodabogyóval, pirítógyökérrel és magyar gurgolyával. Mindezekről bővebben az alábbiak szerinti túrán lehet többet megtudni.

A geotúra aktualitását a Föld Napja (április 22.) adja!

 

          

képek forrása: geocaching.hu, vadlanyvendeghaz.hu

 

Időpont: 2015. április 18. szombat.

Találkozó: 10.00 óra,  Hidegkúti erdészház, a Bazsit Zalaszántóval összekötő út felénél (térkép >>). Parkolás a műútról lekanyarodva, az erdészház előtt lehetséges.

 

Útvonal: 1. helyszín: Hidegkúti erdészház - Ősbükkös - Tátika vára – Ágota-kút - Hidegkúti erdészház. 2. helyszín: Rezi vár parkoló - Rezi vára - Rezi vár parkoló. Figyelem! A két helyszín közötti utat gépkocsikkal tesszük meg! Akik tömegközlekedéssel érkeznek, azok a gépkocsikban szabadon maradó helyeken utazhatnak, melyet a helyszínen, szívességi alapon szervezünk meg. Kérjük az autóstársak segítségét és megértését!

Táv/szintemelkedés: 10 km/350m

A túra időtartama: kb. 4,5 óra.

Részvételi díj: 900 Ft/fő

Jelentkezés:  április 17. péntek este 20.00 óráig., e-mailben: szarvashaz@szarvashaz.hu, vagy telefonon: 06 30 919 58 68. Kérjük megadni a nevet, a csoport létszámát és egy mobiltelefon elérhetőséget a jelentkezés során.

Mindenki szeretettel vár a túravezető,

Czibula György

a Bakony-Balaton Geopark geotúra-vezetője

 

Kedveszményes szállás ajánlat a döbröntei Szarvasház Turistaházban

A május 1-3. közötti hosszú hétvégére érvényes kedvezményes ajánlatunk keretében a teljes turistaház bérleti díja 60.000 Ft/éjszaka.

Teltház esetén a szállásdíj 1666 Ft/fő, mely minden egyéb költséget tartalmaz (idegenforgalmi adó, ágynemű, konyhahasználat)!

A foglaló csoport ajándéka egyben egy történelmi és geológiai ismeretek bemutató túravezetés a Döbröntei Várhoz.

Részletek a honlapon!

 

Adó 1%

Kérjük, személyi jövedelem adója 1%-ának felajánlásával támogassa a Szarvasház Turistaház és Oktatóközpont programjait is szervező Bakonyalja Barátai Egyesületet!

Adószám: 19384407-1-19

Arról, hogy az elmúlt évek felajánlásait mire fordítjuk, az egyesület honlapján tájékozódhat.

Köszönjük a felajánlásokat!

A leiratkozáshoz kattintson ide

Weboldal: www.szarvashaz.hu E-mail: szarvashaz@szarvashaz.hu Cím: 8597 Döbrönte, Fő utca 31.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-79973/2014
A hírlevelet a Gecko hírlevél rendszerrel küldték.