Szarvasház logó

2017. március 10.

 

Geotúra Cseszneken, az Ördög-árokban

Csesznek középkori várának tövéből indulva, az épített örökséggel ismerkedünk elsőként. Nemsokára, a közeli felhagyott kőfejtőben viszont már a kövek veszik át a főszerepet, és azt is megtudhatjuk, hogyan keletkezett a várnak is otthont adó sziklagerinc. Ezután alászállunk az Ördög-árokba, ahol a víz koptató munkáját és a völgyképződés mikéntjét tekintjük át. Az Ördög-lik-barlangnál a felszín alatti vizek szerepét és a barlangképződést elemezzük. Megpróbálunk átkelni száraz lábbal a Gizella-átjárón, és régi mészégetők mellett folytatjuk utunkat a Kő-árok felé… 

Időpont: 2017. március 15. szerda

Részletek >>>

 

 képek forrasa: kirandulastippek.hu, csesznek.hu

 

Víz Világnapi geotúra Tapolcafőn 

Víz Világnapi geotúránk alkalmával a Bakony óriás-karsztforrásait keressük fel Tapolcafőn. A források a bakonyi bauxitbányászat miatt közel 50 évig szárazak voltak, de szerencsére 2010-ben ismét feltörtek. A túra alkalmával megtekintjük a forrásszájakat, illetve a mögöttük meghúzódó barlangok létrejöttével, a befoglaló Ugodi Mészkő Formáció ősmaradványaival is megismerkedünk. Bemutatásra kerül a Bakony karsztvíz rendszere, és kiderül az is, miért langyos az itt feltörő víz. A Tapolca-patakon települt malmok kultúrtörténeti jelentőségének feltárása után az Örvény-tónál a forrástavak különleges élővilágáról esik majd szó. Kalauzunk az ivóvíz kutaknál a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. laborvezetője lesz, aki az itt nyert ásványvíz minőségű vízről ad szakszerű tájékoztatást. A nap során érintjük a Haraszti-kőhányást, ahol kitartó munkával a kutatók nemrég újabb barlangjáratokat fedeztek fel…

 Időpont: 2017. március 19. vasárnap, 10.00 óra

Részletek >>>

    

 

 

Húsvét Döbröntén, a Szarvasházban

Az idei az első húsvét, amikor 4 napos hosszú hétvégén pihenhetjük ki a hosszú tél fáradalmait április 14-17 között. Kiváló tavaszi felfrissülés a Bakony túraútvonalainak bejárása, páratlan természeti örökségének felfedezése! Ehhez kínálunk szállást turistaházunkban, kedvezményes ajánlatunk keretében. 

   

Munkatársat keresünk!

A Bakonyalja Barátai Egyesület az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretén belül programszervező munkatársat keres várhatóan március végi kezdéssel. A munkaviszony 2018. február végéig tart, a munkáltató a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft, a munkavégzés helye Döbrönte. Részletekért kérjük, hívja a 06 30 919 5868-as telefonszámot!

 

Adó 1%

Kérjük, segítse a Bakonyalja Barátai Egyesület munkáját azzal, hogy 2016. évi SZJA 1%-át az egysület javára ajánlja fel! A befolyt összegből a Bakonyalja turitaútjait tartjuk karban.

Adószámunk: 19384407-1-19. Ezúton is köszönjük a felajánlásokat!

 
A leiratkozáshoz kattintson ide

Weboldal: www.szarvashaz.hu E-mail: szarvashaz@szarvashaz.hu Cím: 8597 Döbrönte, Fő utca 31.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-79973/2014
A hírlevelet a Gecko hírlevél rendszerrel küldték.