Szarvasház logó

2015. november 16.

 
 

G E O T Ú R A    A   H O L D V I L Á G – Á R O K B A

 

Újabb Budapest környéki földtani kirándulásunk ismét egy népszerű helyszínt mutat be, de egy kicsit másképp. A Holdvilág-árok geológiai „meséje” mintegy 16-20 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor is a terület óriási vulkánok heves kitöréseitől volt hangos. Működésük eredményeképpen hatalmas mennyiségű vulkáni törmelék és láva került a felszínre, melyek típusát és anyagát az árokban felfelé haladva mind sorra vesszük. A Remete-barlang és a feljebb lévő egykori kőfejtő ősi, pogány szertartások titkát őrzik, de természetesen kőzettani szempontból is izgalmasak. A Lajos-forrás környékén álló erdőkben elidőzünk az erdőgazdálkodás természetvédelmi elvekre alapozott gyakorlatánál, és megismerhetjük mindazokat a védett értékeket, amelyek csak ezt alkalmazva őrizhetők meg. A túra során a hazai turistaság történetének olyan ikonikus helyeit keressük fel, mint a Lajos-forrási turistaház és a Csikóváraljai turistaház

 

         

 

A geotúra időpontja: 2015. november 22. vasárnap

Találkozó: 10.00 óra, Pomáz, Kiskovácsi Kórház parkolója TÉRKÉP >>>

A találkozó elérhető a Pomázról 9.55-kor induló és ide 10.07-kor érkező 860-as busszal. A busszal érkezőket megvárjuk!

Útvonal: Kiskovácsi – Holdvilág-árok – Lajos-forrás – Erdész emlékmű – Janda Vilmos ház – Gyopár-forrás – Csikóváraljai th. – Kiskovácsi

Táv/szintemelkedés: 11 km/350m

Időtartam: kb. 4 óra

Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Előjelentkezés: november 21. szombat este 18.00-ig, telefonon (30/919-58-68) vagy E-mail-ben (szarvashaz@szarvashaz.hu) a név, a létszám és a mobiltelefonos elérhetőség megadásával.

Információ: A várható lehűlés miatt érdemes rétegesen öltözni és forró teát magunkkal hozni. Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista! A Holdvilág-árokban való haladáshoz utcai cipő nem ajánlott.

Várok mindenkit szeretettel: Czibula György geotúra-vezető

 

O S Z T Á L K I R Á N D U L Á S O K  2 0 1 6 - B A N

Érdemes már most lefoglalni a 2016-os osztálykirándulás időpontját a döbröntei Szarvasházban, hogy a még szabadon maradt időpontok közül szabadon választhassunk! Ajánlatainkért tekintse meg az alábbi linket.

Erdei iskola programjaink is méltán népszerűek, hiszen tartamas és emlékezetes élményt nyújtanak általános- és középiskolás diákok számára egyaránt. 

 

A leiratkozáshoz kattintson ide

Weboldal: www.szarvashaz.hu E-mail: szarvashaz@szarvashaz.hu Cím: 8597 Döbrönte, Fő utca 31.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-79973/2014
A hírlevelet a Gecko hírlevél rendszerrel küldték.