Szarvasház - Októberi Hírlevél

SZARVAS TÚRÁK 2015.

Döbrönte és a Bakonyalja hírnevének öregbítése, valamint aktív kikapcsolódás nyújtásának céljával, Szarvas Túrák elnevezéssel, 2015 őszén nyolcadik alkalommal gyalogos teljesítménytúrákat rendez a Bakonyalja Barátai (BAB) Egyesület és a Cserhát Baráti Társaság. 

      

Kiváló alkalom, hogy egy kellemes őszi túrán megismerjük Döbrönte középkori várát, a Bakony rengeteg erdejében megbúvó Csurgó-kút vízesését, Magyarpolány híres kálváriáját, valamint a Szent-kutat. 

A túrák időpontja: 2015. október 18. vasárnap

Választható távok: 7, 17, 27 km. Idén a 17-es táv az új, magyarpolányi rajthellyel bővül!

Az összes résztvevő tombolán vesz részt. A nyereménytárgyakat most is a túra fő támogatója, a Geotrek - Világjárók Boltja biztosítja. Idén először a Geotrek tözsvásárlók 50%-os kedvezményt kapnak a nevezési díjból!

Részletek >>> 

 

UGODI GEOTÚRA

Októberi geotúránkkal a kevésbé járt ugodi erdőséget keressük fel a Pápai-BakonyaljánUgod középkori várának és a hozzá tartozó birtokoknak jelentős, táj- és kultúra formáló szerepe volt a térség feudális fejlődésében, de ennek ellenére magából a várból kevés épített emlék maradt ránk, hiszen helyén ma a falu temploma áll. A kezdetetktől fogva híres ugodi mészégető mesterségből a XIX.-XX. századra egész iparág fejlődött ki a faluban, ennek tanulmányozása pedig rögtön elvezet minket a geológiához is. Az Ugodi Mészkő Formáció alkotta hegyek (Durrogós, Szár-hegy) lejtőin tett sétánk során kis szerncsével a kőzetre jellemző ősmaradványokat is meg tudjuk majd szemlélni. A Szár-hegyen nemrég felavatott új kilátó alkalmat ad majd a Bakony nyugati felének áttekintésére, jó időben látszanak az Alpok nyúlványai is. Természetesen Ugod hallatán a Bakony összefüggő erdeje jut eszébe mindenkinek, ezért az itt tenyésző különleges bükkösök és a bennük rejlő természeti értékek ismertetése sem maradhat el a túrán.

            

Időpont: 2015. október 24. szombat

Találkozó: Ugod, templom, 10.00 óra (TÉRKÉP >>>)

Útvonal: Ugod - Szár-hegy, kilátó - Durrogós - Hosszú-berki út - Poros-lejtő út - Ugod.

Időtartam: kb. 4 óra

Táv/szintemelkedés: 10 km / 350 m

Részvételi díj: 900 Ft

Jelentkezés: október 23. péntek este 18.00 óráig E-mailban (szarvashaz@szarvashaz.hu) vagy telefonon (30/919-58 68), melyről a túravezető legkésőbb péntek este 20.00-ig visszaigazolást küld.

Túravezető: Czibula György, a Bakony-Balaton Geopark geotúra-vezetője

 

A leiratkozáshoz kattintson ide

Weboldal: www.szarvashaz.hu E-mail: szarvashaz@szarvashaz.hu Cím: 8597 Döbrönte, Fő utca 31.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-79973/2014